Gamingverslaving:
meer dan een leuke hobby
inleiding
Gamingverslaving
Behandeling
Het is gezond om hobby’s of activiteiten te hebben die je leuk vindt, zoals online gamen met vrienden of in je eentje. Het valt echter moeilijk te voorspellen wanneer deze hobby een verslaving is geworden, vooral omdat het een sociale activiteit kan zijn.
Hoewel gamen al ongeveer 50 jaar bestaat, zijn er pas onlangs studies opgestart naar de mogelijke schadelijke neveneffecten. Als je weet of jij zelf of een geliefde een gamingverslaving heeft, kan dat je helpen om het probleem aan te pakken voor het echt schade aanricht.
Bij Good Hope weten we waar we op moeten letten voor de succesvolle behandeling van een gamingverslaving.

INZICHT
Wat is
een gamingverslaving?
Een gamingverslaving (ook bekend als een “gamingstoonis”, “Internetgamingstoornis” of “Videospelletjesverslaving”) wordt gedefinieerd als “het problematisch, dwangmatig gebruik van videospelletjes dat leidt tot een ernstige, langdurige vermindering van iemands vermogen om te functioneren in verschillende levensdomeinen”.
Dergelijke stoornissen kunnen de diagnose zijn als je gamen ten koste gaat van je dagelijkse verantwoordelijkheden of andere interesses, zonder rekening te houden met mogelijke negatieve gevolgen.
wie loopt een risico
Wie loopt het grootste
risico om een gamingverslaving te ontwikkelen?
Genen, omgeving en sociale stressoren spelen allemaal een rol in de ontwikkeling van een gamingverslaving. Er zijn bepaalde risicofactoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een gamingstoornis:
- het gevoel van verwaarloosd te zijn
- laag zelfbeeld
- computerspelletjes gebruiken om je stemming te controleren
- angst/neuroticisme
- een agressieve persoonlijkheid
- depressie
- een pessimistische kijk op het leven
- gevoelens van eenzaamheid ervaren
- onderworpen geweest zijn aan autoritaire ouders
- sociale angst
- gebrek aan empathie
- gevoelens van isolement ervaren
- geslacht (over het algemeen meer mannen dan vrouwen. Wat niet betekent dat vrouwen niet verslaafd geraken)
Niet iedereen die in gamen is geïnteresseerd, heeft een verslaving maar als je weet waar je op moet letten, kan dat helpen om vast te stellen of iemand onbewust lijdt.


dieper graven
Is een gamingverslaving
gelinkt aan geestesziekte?
Er is bewijs dat suggereert dat een gamingverslaving gelinkt is aan mentale ziekten zoals angst, depressie, sociale angst en vooral ADHD.
De symptomen van ADHD omvatten in het bijzonder impulsiviteit en gedragsproblemen, en verhogen het risico op het onwikkelen van eengamingstoornis.
de tekens herkennen
Op welk gedrag moet
je letten bij een gamingverslaving?
Hoewel het gedrag misschien niet op een verslaving lijkt, zijn er negen criteria die eengamingstoornis typeren:
- preoccupatie. Denk je veel aan games, zelfs als je niet aan het spelen bent, of bedenk je wanneer je weer kan spelen?
- Ontwenning. Voel je je rusteloos, geïrriteerd, humeurig, boos, angstig of verdrietig als je probeert te minderen, stoppen of niet kan spelen?
- Tolerantie opbouwen. Moet je steeds langer spelen, meer opwindende games spelen of krachtigere uitrusting gebruiken om het even spannend te houden als vroeger?
- Verminderen of stoppen. Vind je dat je minder zou moeten spelen, maar kan je niet stoppen met gamen?
- Andere activiteiten opgeven. Heb je door het gamen geen belangstelling meer voor andere hobby’s of doe je ze niet meer zo vaak?


- Ondanks problemen toch doorgaan. Blijf je gamen, ook als je je bewust bent van de negatieve gevolgen, zoals niet genoeg slapen, je verantwoordelijkheden uitstellen, te veel geld uitgeven, ruzie maken met anderen of belangrijke taken negeren?
- Bedriegen. Lieg je tegen familie, vrienden en anderen over hoe veel je gamet, of probeer je voor familie of vrienden te verbergen hoe veel je gamet?
- Ontsnappen aan vervelende stemmingen. Game je om te ontsnappen aan problemen, of vervelende gevoelens zoals schuldgevoelens, angst, hulpeloosheid of depressie, of om deze te vergeten?
- Relaties op het spel zetten. Zet je belangrijke relaties of kansen op het spel om te kunnen gamen?
oorzaken van een gamingverslaving
Wat zijn de oorzaken
van een gamingverslaving?
- Meer eetlust
- Vermoeidheid of een gevoel van afmatting
- Depressieve of angstgevoelens
- Opwinding en rusteloosheid
- Nachtmerries of nachtelijke angstaanvallen
- Mogelijk zelfmoordgedachten
- Anhedonie (geen vreugde kunnen voelen)
- Seksuele dysfunctie
- Koude rillingen, beven en spier- of zenuwpijnen


link met middelenmisbruik
Hebben mensen met een
gamingverslaving problemen met andere middelen?
Omdat een gamingverslaving gelinkt wordt met depressie, lang wakker blijven, lichtgeraaktheid en angst, zullen mensen vaak beginnen met middelen om hiermee om te gaan.
Veel gamers beginnen met stimulerende middelen zodat ze langer kunnen blijven spelen. Omdat er een tolerantie wordt opgebouwd voor de drugs, wordt er meer gebruikt om dezelfde effecten te blijven bereiken.
behandelingsopties
Wat zijn de behandelingsopties
voor een gamingverslaving?
Met de juiste hulp voor de verslaving kan je je gamingverslaving overwinnen en er succesvol mee omgaan. Enkele behandelingsopties voor deze gedragverslaving:
Residentieel afkickprogramma
Het residentiële afkickprogramma voor gamingverslavingen in de Rustenburg Clinic, ons partner-afkickcentrum in Zuid-Afrika biedt verslaafden een veilige en gestructureerde omgeving om te herstellen. Dit is niet altijd een vereiste behandeling maar het kan gamingverslaafden helpen om gamingkansen te vermijden en het helpt om de impulsen en de drang onder controle te houden.
Nuchtere accommodatie
Een nuchtere accommodatie is de plaats waar mensen met een gamingstoornis hun reïntegratie in de maatschappij kunnen beginnen. Het is een herstelgerichte omgeving waar de bewoners meer verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid krijgen. Voor wie zich klaar voelt voor een leven zonder gamen en weet dat zijn zelfcontrole terug is, is dit een ideale oplossing.
een gezonder, gelukkiger leven
Pak je leven
terug op
Een gamingverslaving wordt misschien niet gemakkelijk opgemerkt omdat gamen zo’n gewone hobby is, maar het kan tot destructief gedrag leiden. Plan daarom vandaag nog een intakegesprek in of vraag meer informatie over onze behandelingen op maat. Met Good Hope kan je deze verslaving overwinnen en een gezonder en gelukkiger leven leiden.