Cocaïneverslaving:
Weer met beide voeten op de grond

inleiding

Cocaïneverslaving

Behandeling

Cocaïne is een zeer verslavende drug die een hoger niveau van activiteit en energie veroorzaakt. Het kan moeilijk zijn om af te kicken van een cocaïneverslaving omdat het je een alert, energiek gevoel geeft en het kan je stemming in hoge mate verbeteren.

Cocaïne wordt gemaakt van de cocaplant die het centrale zenuwstelsel stimuleert. Het kan in drie vormen gebruikt worden: in de vorm van een poeder dat via de neus wordt gesnoven, en gewoonlijk “coke” of “blow” wordt genoemd, opgelost in water en geïnjecteerd, of gebruikt via een chemisch proces dat freebase roken mogelijk maakt en dan “crack” wordt genoemd.

De behandeling van een cocaïneverslaving begint met het begrijpen van de tekens en symptomen van een cocaïneverslaving en er wordt rekening gehouden met de situatie van de betrokken verslaafde.

INZICHT

Wat is

cocaïneverslaving

Omdat het bijna onmiddellijk begint te werken in het lichaam, kan een cocaïneverslaving al na het eerste of tweede gebruik optreden. Een cocaïneverslaving is het voortgezette gebruik van de drug, ondanks de negatieve gevolgen.

Cocaïne verhindert de verwijdering van dopamine uit de synapsen, wat de initiële euforie of “high” veroorzaakt, en wat uiteindelijk tot de verslaving leidt. De chemische processen in cocaïne verhinderen de wederopname van de neurotransmitter in de hersenen, waardoor het gevoel aanhoudt en het ‘beloning’ pad in de hersenen versterkt wordt.

Als cocaïne de bloedstroom verlaat, ontstaat er onvermijdelijk een low, waardoor de gebruiker zich angstig, depressief en geïrriteerd voelt.

Herhaald cocaïnegebruik veroorzaakt tolerantie voor het product, zodat gebruikers vaker moeten gebruiken. Na een lange periode van gebruik zijn de natuurlijke chemische reacties van neurotransmitters minder goed in staat om te functioneren. De gebruiker kan het idee hebben dat hij cocaïne moet gebruiken om zich “normaal” te voelen.

Als je vermoedt dat iemand hulp nodig heeft voor een cocaïneverslaving moet je op deze tekens letten:

 • Aggressieve stemmingswisselingen en gewelddadige uitbarstingen
 • Sociale isolatie om de drug te gebruiken
 • Meer zelfvertrouwen en spraakzamer
 • Ongewone financiële problemen doordat geld aan cocaïne wordt uitgegeven
 • Minder zorg voor de persoonlijke hygiëne
 • Opwinding, enthousiasme en meer energie

symptomen herkennen

Symptomen

van een cocaïneverslaving

Naast de emotionele en gedragsmatige tekens van een cocaïneverslaving zijn er nog andere symptomen. Ons afkickcentrum voor cocaïne in Kaapstad leert je de verschillende aspecten van een cocaïneverslaving en de waarschuwingssignalen herkennen:

 • Verwijde pupillen
 • Bloeddoorlopen ogen doordat de bloedvaten uitzetten door het drugsgebruik
 • Een gecollabeerde, vaak bloedende of lopende neus door chronisch cocaïnegebruik
 • Ongewone opwinding en energie
 • Intense depressie als men niet kan gebruiken
 • Sociale situaties vermijden om drugs te kunnen gebruiken
 • Sociale situaties kiezen waar druggebruik mogelijk is in plaats van gezonde sociale interacties
 • Verlies van eetlust en opvallend gewichtsverlies
 • Langere perioden van wakker zijn en opwinding

Cocaïnespullen in huis hebben, zoals pijpen, spuiten, lepeltjes, scheermesjes en zakjes wijzen ook op een verslaving.

andere gevolgen

Kan een cocaïneverslaving tot

misbruik van andere drugs leiden?

Gebruikers kunnen eerst verschillende methoden uitproberen om de drug te gebruiken zodat het effect sneller optreedt of langer aanhoudt, bijvoorbeeld door ‘crack cocaine’ te roken of zichzelf met verdunde cocaïne in te spuiten.

Als hun tolerantieniveau toeneemt, hebben ze steeds grotere hoeveelheden van de drug nodig. Als ze geen high kunnen bereiken of hun druggebruik niet meer kunnen betalen, kunnen ze op zoek gaan naar andere drugs die goedkoper zijn en de gewenste effecten beter kunnen produceren.

Cocaïne is een stimulerend middel, zodat regelmatige of lange gebruikers geneigd zijn om andere stimulerende middelen te gaan gebruiken, bijvoorbeeld methamfetamine (meth of tik) of amfetamines zoals ADHD medicatie. Het gebeurt ook vaak dat gebruikers bij slaapgebrek aan zelfmedicatie doen met een kalmerende drug zoals cannabis.

omgaan met ontwenningsverschijnselen

Ontwenningsverschijnselen

van een cocaïneverslaving

Met de behandeling van een cocaïneverslaving komt de afkickperiode die oncomfortabel en zelfs pijnlijk kan zijn. Chronische gebruikers ervaren intense ontwenningsverschijnselen die hieronder worden opgesomd:

 • Meer eetlust
 • Vermoeidheid of een gevoel van afmatting
 • Depressieve of angstgevoelens
 • Opwinding en rusteloosheid
 • Nachtmerries of nachtelijke angstaanvallen
 • Mogelijk zelfmoordgedachten
 • Anhedonie (geen vreugde kunnen voelen)
 • Seksuele dysfunctie
 • Koude rillingen, beven en spier- of zenuwpijnen

Een medische ontgifting wordt aangeraden als de cliënt bij ontwenningssymptomen in het verleden is hervallen, en ook observatie, en opname in het ziekenhuis. Er is geen specifieke ontgiftende medicatie om het afkicken van cocaïne te behandelen, hoewel medicijnen tegen angst en depressie kunnen worden gebruikt om de stemming van een patiënt te stabiliseren. Farmacotherapie moet geval per geval bekeken worden en er moeten inspanningen worden geleverd om verslaving aan voorgeschreven medicatie te vermijden.

behandelingsopties

Behandelingsopties

cocaïneverslaving

Een effectieve behandeling van een cocaïneverslaving verhelpt het misbruik van cocaïne en andere geestelijke gezondheidsproblemen. Bij Tharagay begrijpen we dat de behandeling van een cocaïneverslaving aangepast moet zijn aan de specifieke situatie:

afkickkliniek in zuid afrika

Residentieel afkickprogramma

Tharagay Manor biedt een behandeling voor de primaire fase voorcocaïneverslaafden. Deze programma’s zijn op maat gemaakt, leggen de nadruk op individuele en groeps counselling, psychoeducatie over verslaving, sociale vaardigheden, versterking van de hervalpreventie, een inleiding tot de fellowship meetings en sponsorschap, en het 12 Stappenprogramma. We betrekken de familie bij dit proces zodat zij de ziekte van verslaving begrijpen en ook weten hoe ze steun kunnen bieden.

Opvanghuis of tweedefase behandeling

Voor veel mensen is het 28-dagenprogramma een goede basis voor herstel maar ze hebben mogelijk meer hulp nodig en dan kan een opvanghuis zoals Tharagay House heel nuttig blijken te zijn. Deze tweede fase van de behandeling helpt herval te voorkomen en moedigt gezonde gewoonten aan.

Een residentie voor nuchter leven

Tharagay Place is onze nuchter leven residentie. Nuchter leven helpt mensen die hersteld zijn van een cocaïneverslaving om hun herstel voort te zetten in een veilige, stabiele omgeving. Er zijn individuele counselingsessies, gemeenschapsgroepen en gezinssessies.

begin aan een gezond en gelukkig leven

Versla je

verslaving

Een verslaving, zoals aan speed of lachgaskan snel verzwakkend werken maar met de juiste hulp kan je ze verslaan en aan een gezond en gelukkig leven beginnen. Tharagay biedt individuele behandelingsopties om je te begeleiden en alle aspecten van je verslaving te behandelen. Zet vandaag nog de eerste stap richting herstel en vraag een intakegesprek aan bij Good Hope GGZ