Good Hope Health Care BV is een WTZI-geregistreerde GGZ-dienstverlener.

Ketamine:
verslavend tripmiddel met medicinale achtergrond

Afkicken van Ketamineverslaving

Ketamine is een hallucinogene drug met een verslavende werking. Net als diverse andere roesmiddelen is het afkomstig uit de medische wereld. Daar dient het om met name kinderen en ouderen voorafgaand aan een operatie onder narcose te brengen. Doordat ketamine ook een soort droomtoestand veroorzaakt, nemen sommige mensen het als tripmiddel. Is jouw gebruik van ketamine verslavend geworden of heeft iemand in je omgeving te maken met een ketamineverslaving? In de afkickkliniek van Good Hope GGZ krijg je professionele hulp om ervan af te komen.

Het gebruik van ketamine als drug

Je kunt ketamine op verschillende manieren innemen. Over het algemeen wordt ketamine gebruikt als snuifmiddel. Omdat het een vloeistof is, dient men het eerst te koken of in te dampen. De ketamine blijft daarna achter in poedervorm. Een andere methode is door het in te spuiten. Dit wordt doorgaans in een spier gedaan. Bij inspuiten in een ader treedt het effect namelijk te snel en te heftig op. Orale of rectale toediening zijn eveneens mogelijk, maar zijn minder gangbaar. In de wereld van ketaminegebruikers heeft de drug overigens diverse bijnamen. Het wordt onder meer special K, super K, vitamine K, keta, Kitkat, Karel, kellox, ka of K genoemd.

In hoeverre is ketamine verslavend?

Het gebruik van ketamine is vooral populair in het uitgaansleven en op dance- en muziekfestivals. Omdat een ketaminetrip ongeveer uur duurt, kan het middel meerdere keren op een dag, avond of nacht ingenomen worden. Zo wordt de kans groter dat je een verslaving aan ketamine ontwikkelt. De sfeer waarin mensen ketamine nemen en het gebruik in combinatie met andere drugs kan bovendien tot bijkomende verslavingen leiden. Bijvoorbeeld een xtc verslaving of alcoholverslaving. Bij regelmatig gebruik is ook ketamine verslavend en ontstaat een geestelijke afhankelijkheid. De verslaafde heeft dan een steeds hogere dosis nodig om dezelfde roes te krijgen.

Op lichaam en geest

De effecten van ketamine zijn op diverse manieren merkbaar.

Bepalend daarbij is de hoeveelheid die je tot je neemt. Bij een lage dosis kom je in een lichte droomtoestand en ga je meer op in de muziek. Een hoge dosering zorgt voor een psychedelische trip, die de verbinding tussen lichaam en geest verstoort. Doordat pijnprikkels worden onderdrukt kun je ongemerkt verwondingen oplopen. Veel voorkomende lichamelijke effecten zijn misselijkheid, een verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag.

 

Omdat ook het evenwicht en de coördinatie, oriëntatie en beweging worden beïnvloed, moet je tijdens een zware ketaminetrip meestal gaan liggen. Dit leidt in sommige gevallen tot een bijna-doodervaring, die ook wel bekendstaat als de K-hole en tot twee uur kan duren. Verder komt het voor dat de gebruiker van ketamine als drug angstgevoelens heeft of niet meer kan praten. Mensen die tegelijkertijd ook GHB nemen of er alcohol bij drinken, kunnen te maken krijgen met bewusteloosheid, ademhalingsproblemen of een comateuze toestand.

Symptomen van een ketamineverslaving

In de praktijk brengt een verslaving aan ketamine soortgelijke symptomen met zich mee als een verslaving aan veel andere drugs. Langdurig gebruik van ketamine zorgt er bijvoorbeeld voor dat je je zonder de drug niet meer goed voelt. Doordat je zo gewend bent aan het gebruik, kunnen er grote financiële gevolgen ontstaan. Omdat ketamine verslavend is, komen andere aspecten van het leven op een tweede plaats. Werk, school, studie en sociale contacten lijden eronder en je begint jezelf te verwaarlozen.

Andere risico's van ketamine gebruik op lange termijn

Wie langere tijd ketamine neemt, kan daar op meerdere manieren klachten van ondervinden. Er kunnen onder andere geheugenproblemen optreden. Door sommige gebruikers wordt melding gemaakt van depressieve en suïcidale episodes. Naast de mentale gezondheid loopt ook het lichaam schade op. Veel ketamineverslaafden ervaren na verloop van tijd toenemende of terugkerende blaasproblemen, zoals een blaasontsteking. Verder kun je last krijgen van maagklachten, nieraandoeningen en problemen met de spijsvertering. Bij gebruikers die ketamine langdurig combineren met speed en/of coke neemt de kans op hart- en vaatziekten sterk toe.

ketamine verslaving

Good Hope helpt je af van je verslaving aan ketamine

Is ketamine voor jou verslavend geworden of ben je bang dat je een verslaving ontwikkelt? Dan kun je daarvoor bij Good Hope terecht. Een ketamineverslaving is vergelijkbaar met een medicijnverslaving en vraagt afhankelijk van je situatie om een specifieke aanpak. Daarom bieden wij therapieën en behandelingen op maat aan. Dat betekent dat we tevens aandacht besteden aan mogelijke onderliggende psychische factoren en eventuele andere verslavingen waar je mee te maken hebt.

Pak je leven terug op

Net als het behandelprogramma verschillen ook de ontwenningsverschijnselen per persoon. Mensen die chronisch aan ketamine verslaafd zijn, kunnen tijdens het afkicken onder meer rusteloosheid, hartkloppingen, rillingen en flashbacks krijgen. Bij Good Hope staat daarom ook tussen de behandelingen door hulp voor je klaar. Samen met jou zorgen we ervoor dat je je ketamine drug verslaving overwint. Neem contact op voor een intakegesprek op ons hoofdkantoor in Amsterdam om een begin te maken met een ketaminevrij leven.