Good Hope Health Care BV is een WTZI-geregistreerde GGZ-dienstverlener.

Verslaving
aan Methadon

Zet vandaag uw eerste stap naar herstel!

Methadon, een synthetische opioïde, is een sterke pijnstiller en wordt daarnaast veel gebruikt bij de behandeling van bepaalde verslavingen, vooral bij mensen die afhankelijk zijn van opioïden. Het speelt een belangrijke rol bij het verminderen van schade aan het lichaam en het helpen bij rehabilitatie, maar de keerzijde is dat methadon zelf misbruikt kan worden en kan leiden tot een drugsverslaving.

 

Methadon behoort tot de groep van opioïden en wordt vaak gebruikt om ontwenningsverschijnselen en trek naar bepaalde drugs te verminderen. Het werkt door zich te binden aan dezelfde receptoren in de hersenen als andere opioïden, zoals heroïne, morfine, oxycodon en fentanyl. Methadon is verslavend vanwege zijn werking op deze receptoren.

Methadon, net als andere opioïden, bindt zich aan specifieke receptoren in de hersenen die opioïdereceptoren worden genoemd. Deze receptoren maken deel uit van het natuurlijke pijnstillende systeem van het lichaam. Methadon bindt zich aan deze receptoren en veroorzaakt verschillende effecten, zoals pijnverlichting, een vergroot gevoel van welbehagen en euforie.

 

Wanneer methadon niet zoals voorgeschreven wordt gebruikt, neemt het risico op verslavingscomplicaties sterk toe. Factoren die bijdragen aan de verslavende aard van methadon zijn onder andere:

 • Tolerantie: Na verloop van tijd kunnen mensen tolerantie ontwikkelen voor de effecten van methadon, waardoor hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Dit vergroot het risico op afhankelijkheid en verslaving.
 • Fysieke afhankelijkheid: Langdurig gebruik van methadon kan ertoe leiden dat het lichaam fysiek afhankelijk wordt van het medicijn, wat resulteert in ontwenningsverschijnselen wanneer het wordt gestopt.
 • Psychologische afhankelijkheid: Sommige mensen ontwikkelen een psychologische afhankelijkheid van methadon, waarbij ze niet alleen op het middel vertrouwen voor het beheersen van ontwenningsverschijnselen, maar ook voor hun emotionele welzijn.

 

Methadon wordt vaak gebruikt in schadebeperkingsprogramma’s en is populair onder opiatenverslaafden als een veilig alternatief voor straatdrugs. Veel heroïneverslaafden blijven echter straatdrugs gebruiken naast hun methadon. Dit komt vaak doordat de voorgeschreven methadondosering te laag is en daarom niet voldoende verlichting biedt.

 

Overdoses met methadon komt vaak voor, vooral wanneer het samen met andere kalmerende middelen zoals benzodiazepinen of alcohol wordt gebruikt.

 

Het is vaak erg lastig om onderscheid te maken tussen legitiem methadongebruik als onderdeel van een schadebeperkingsprogramma en een methadonverslaving. Omdat methadon niet hetzelfde euforische effect heeft als heroïne, zie je met enige regelmaat dat men met een heroïneverslaving hun methadonprogramma stoppen en terugkeren naar het gebruik van straatdrugs.

 

Dat gezegd hebbende, is methadon waarschijnlijk de meest succesvolle behandelingsoptie om heroïneverslaafden clean te houden, hoewel de methadonlevensstijl ook niet erg prettig is.

Wat zijn de symptomen van een Methadonverslaving?

Het begrijpen van de tekenen van een methadonverslaving is cruciaal om vroeg in te grijpen en effectieve ondersteuning en behandeling te waarborgen.

Het is belangrijk om mededogend en proactief te zijn bij het identificeren van deze symptomen, zodat mensen die worstelen met verslaving de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben om weer controle over hun leven te krijgen.

Het herkennen van de tekenen van een methadonverslaving is belangrijk om vroeg in te grijpen en effectieve ondersteuning en behandeling te bieden. Het is cruciaal om bij het herkennen van onderstaande symptomen medelevend en proactief te handelen, zodat mensen die worstelen met deze verslaving de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben, zodat ze weer de controle over hun leven terug kunnen krijgen.  

 • Constipatie: Methadon veroorzaakt vaak constipatie omdat het het spijsverteringssysteem vertraagt en stil kan leggen.
 • Vernauwde pupillen: Het gebruik van methadon kan ervoor zorgen dat uw pupillen vernauwd worden, waardoor ze klein en puntvormig lijken.
 • Slaperigheid: Methadon heeft een sederend effect op het centrale zenuwstelsel, wat kan leiden tot slaperigheid. Dit betekent meestal dat de dosis te hoog is.
 • Slordige spraak: Personen die methadon gebruiken, kunnen onduidelijk spreken.
 • Gestoorde coördinatie: Methadon kan invloed hebben op de fijne en grove motoriek en coördinatie, waardoor onstabiele bewegingen waarneembaar zijn en het moeilijk is in balans te blijven.
 • Misselijkheid en braken: Het gebruik van methadon kan leiden tot misselijkheid en braken.
 • Jeuk en/of uitslag: Methadon kan jeuk en/of een huiduitslag veroorzaken.
 • Zweten: Overmatig zweten kan voorkomen, zelfs zonder lichamelijke inspanning.
 • Meerdere artsen bezoeken: Veel mensen met een methadonverslaving gaan bij meerdere artsen langs om meerdere recepten te krijgen dan medisch noodzakelijk en verantwoord is.
 • Obsessief drugs zoeken: Een methadonverslaving kan leiden tot obsessief zoeken naar het medicijn, ook door het illegaal te verkrijgen.
 • Onopzettelijke overdoses: Het gebruik van methadon kan leiden tot onbedoelde overdoses die zowel fataal als niet fataal kan zijn.
 • Verwaarlozing van verantwoordelijkheden: Net als bij andere verslavingen kan een methadonverslaving leiden tot het verwaarlozen van verantwoordelijkheden op werk, school of in persoonlijke relaties.
 • Sociale isolatie: Mensen die worstelen met een methadonverslaving kunnen zich terugtrekken uit sociale activiteiten en zichzelf isoleren van vrienden en familie.
 • Geheimen en bedrog: Mensen met een methadonverslaving verbergen vaak de omvang van hun verslaving door vanuit schaamte of bijvoorbeeld minimaliserend gedrag niet de waarheid te vertellen over hun gebruik.
 • Toenemende tolerantie: Na verloop van tijd kunnen mensen tolerantie ontwikkelen voor methadon, waardoor ze hogere doses nodig hebben om hetzelfde effect te bereiken.
 • Ontwenningsverschijnselen: Wanneer mensen proberen te stoppen met methadon, krijgen ze vaak ontwenningsverschijnselen.
 • Doorgaan ondanks negatieve gevolgen: Mensen die verslaafd zijn aan methadon blijven vaak het medicijn gebruiken, ondanks gezondheidsproblemen, juridische problemen of beschadigde relaties.

Herstel begint met het erkennen van het probleem. Zodra u of iemand om wie u geeft erkent dat er een methadonverslaving is, begint het herstelproces met detoxificatie en rehabilitatie. Dit is geen gemakkelijke reis en kan zwaar zijn voor uw mentale welzijn en dat van uw dierbaren. Ervoor kiezen de verslaving aan te pakken is het beste pad om te bewandelen.

 

Ontwenningsverschijnselen, detox en rehabilitatie zijn moeilijke processen die emotioneel uitputtend kunnen zijn terwijl u uw geliefde steunt. Gelukkig zijn er middelen beschikbaar om de overgang van methadonverslaving makkelijker te maken voor jullie beiden. Detox van methadon is vaak moeilijk en kan het beste onder medische begeleiding gebeuren voor de beste verslavingszorg.

 

Herstel is altijd mogelijk, en soms kan een helpende hand een groot verschil maken. Wij zijn hier om de steun te bieden die u nodig heeft om weer een gelukkig en vervuld leven te leiden zonder methadonverslaving. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen deze reis beginnen.