Cannabisverslaving:
inzicht in een verslaving aan een natuurlijke drug

inleiding

Cannabis: een verslaving

aan een natuurlijke drug

Cannabis heeft altijd het imago van een “soft” drug gehad. Het wordt vaak verward met een “veilige” drug om te gebruiken maar “soft” betekent eigenlijk dat cannabis en een cannabisverslaving een persoon langzaam beschadigen. Cannabis behoort tot de klasse van de hallucinogen. Het heeft veel namen, waaronder dagga, weed, wiet, marijuana en dope.

De schade die cannabis veroorzaakt, behandelen we met ons behandelingsprogramma voor cannabisverslaving. Inzicht in de reden dat een marijuanaverslaving ernstig moet worden genomen, helpt patiënten bij het kiezen van de hulp die het beste bij hen past.

INZICHT

Wat is een

marijuanaverslaving?

Cannabis is een natuurlijke recreatieve drug, en dat betekent dat een verslaving aan marijuana vaak over het hoofd wordt gezien. De idee is dat het ‘natuurlijk’ is en daardoor niet schadelijk, maar het kan een verslaving worden als een persoon niet kan stoppen met het gebruik van de drug, ondanks de duidelijk negatieve gevolgen.

 

Marijuana bevat twee chemische bestanddelen THC en CBD. THC is het psychoactieve bestanddeel, het is verslavend en zit in cannabis die voor recreatieve doeleinden wordt gekweekt.

Marijuana wordt gezien als een psychoactieve stof, wat betekent dat het de werking van het brein beïnvloedt. Het beïnvloedt specifieke gebieden in het brein die bekend staan als cannabinoïde receptoren; ze sturen boodschappen naar het zenuwstelsel en hebben een impact op leren en geheugen, eetlust, coördinatie en plezier.

Gedrag dat gelinkt wordt aan een cannabisverslaving is onder meer:

 • Een te ontspannen of euforische houding
 • Sommige mensen worden paranoïde of angstig
 • Liegen tegen gezinsleden over het druggebruik en de controle erover
 • De behoefte om marijuana op ongepaste momenten te roken of in te slikken
 • De behoefte om marijuana te gebruiken om om te gaan met emotionele stressoren
 • Minder geconcentreerd worden in het dagelijkse leven en meer toegespitst op druggebruik

 

Gebruik van marijuana, ook bekend als cannabis, weed of dagga kan tot het gebruik van meer extreme drugs leiden, maar de meeste marijuanagebruikers gaan die weg niet op. Gebruikers van marijuana zijn meer geneigd om andere stoffen te gebruiken in hun omgeving, bijvoorbeeld nicotine of alcohol.

Cannabisgebruik wordt geassocieerd met een verergering van alcoholmisbruik en maakt het brein gevoelig voor andere stoffen die mogelijk verslavend zijn.

symptomen herkennen

Symptomen van een cannabisverslaving

Omdat cannabis natuurlijk is, geloven veel mensen niet dat het verslavend kan worden. Er kan echter snel afhankelijkheid ontstaan als het niveau en de frequentie van het gebruik niet gecontroleerd wordt. In ons afkickcentrum voor weed in Kaapstad hebben we begrip en bieden we een efficiënte behandeling.

Enkele symptomen van een marijuanaverslaving:

 • Geheugenverlies
 • Aandachtproblemen en gebrek aan concentratie
 • Onjuiste tijd- en ruimtewaarneming
 • De cognitieve functie wordt aangetast, onder meer om informatie te verwerken en te herinneren
 • De executieve functie is beperkt, bijvoorbeeld het vermogen om proactief te zijn, te organiseren en activiteiten te coördineren
 • Weedgebruik (ook bekend als zol, dagga, en chronic) leidt tot depressie, ondanks het feit dat het een mild euforieverwekkend middel is. Dagelijkse gebruikers hebben geen belangstelling voor het dagelijkse leven en zijn niet actief
 • Regelmatige gebruikers zijn endemische uitstellers
 • Chronische gebruikers worden vaak een schaduw van hun oude zelf

Wat betreft de rehabilitatie van marijuana kan stoppen met de behandeling tot ontwenningsverschijnselen leiden. Onder meer irriteerbaarheid en angst, slapeloosheid, minder eetlust, aggressie en zelfs depressie.

Als toonaangevend rehabcentrum voor marijuanaverslaving heeft Tharagay veel expertise in de behandeling van deze ontwenningsverschijnselen, om een succesvol herstel te bereiken en te behouden.

behandelingsopties

Behandelingsopties voor cannabisverslaving

Veel mensen zijn terughoudend om hulp voor hun weedverslaving te zoeken maar het kan helpen om de last van de verslaving voor de patiënt en zijn familie te verlichten. We bieden verschillende behandelingsopties voor cannabisverslaving. In Tharagay hebben we ontwenningsprogramma’s voor weedverslaving ontworpen om de verschillende fasen van de verslaving te behandelen. Tharagay gelooft dat de eerste stap naar herstel van een marijuanaverslaving onthouding is.

Residentieel afkickprogramma

Cedars Cape Manor House is ons behandelingsprogramma voor de eerste fase en is ideaal voor chronische cannabisverslaafden. Deze cannabisafkickoptie is een residentieel programma van 28 dagen waarbij de patiënt Fellowship Meetings, therapiesessies bijwoont en ontgifting ondergaat.

Tijdens de eerste fase van de behandeling worden de mentale toestand van de patiënt, zijn stemming en slaapcyclus nauwgezet gevolgd. De patiënt wordt begeleid bij de implementatie van een gezond en evenwichtig leven.

Secundaire behandeling of opvanghuis

In de tweede fase in Cedars Cape Manor House werken patiënten een aangepast therapeutische programma af. Zo kunnen ze werken, vrijwillig of beroepsopleidingen volgen. Ze kunnen zich beginnen voorstellen en implementeren hoe een evenwichtig leven eruit ziet.

Patiënten hebben toegang tot het volledige therapeutische programma, maar krijgen hulp bij het kiezen van het programmadeel dat voor hen het nuttigste zou zijn.

Nuchter leven programma's

In de nuchter leven residentie worden patiënten aangemoedigd om hun tijd zelf productief in te delen.

Naast de begeleiding en aanmoediging van wekelijkse controles van hun begeleiders worden de cliënten aangemoedigd om actief deel te nemen aan alle levensgebieden en ze krijgen de steun van de gemeenschap waar ze in leven om ondersteuning te krijgen en langdurige zinvolle relaties aan te gaan.

een gezonder leven

Neem je leven terug in handen

De behandeling van een cannabisverslaving is de eerste stap naar een positief en gezonder leven. Ook voor andere behandelingen, zoals alcoholverslaving of lachgas verslaving kun je bij ons terecht. Neem contact op met Good Hope GGZ voor een intakegesprek. Met de hulp van Tharagay kan jij je leven terug in handen nemen en genezen van je verslaving.

De verslavingsservices van Tharagay bieden een gratis eerste assessment waar de persoon, op basis van de resultaten van de assessment, aanbevelingen krijgt over de behandeling van zijn marijuanaverslaving.