Good Hope Health Care BV is een WTZI-geregistreerde GGZ-dienstverlener.

Veel mensen beseffen niet dat nazorg een belangrijk onderdeel is van de behandeling van verslaving. Een verslavingsbehandeling bestaat uit drie fases.

  • De eerste fase is detox, wat niet altijd nodig is. Dit hangt af van het soort middel en hoe vaak en hoe lang iemand het heeft gebruikt. Detox gebeurt meestal in een medische setting met gekwalificeerd personeel. Veel verslaafden zien erg op tegen een detox omdat ze het vaak zelf al hebben geprobeerd en hebben gefaald, maar met de juiste medische hulp is detox meestal het makkelijkste onderdeel van het herstel.
  • De tweede fase is de daadwerkelijke behandeling. Dit kan ambulant of klinisch plaatsvinden, afhankelijk van de verslaving en specifieke situatie van de cliënt. Er zijn verschillende behandelmethoden, waarbij uitleg word gegeven over verslaving, de situatie van client, het wapenen tegen triggers, onderliggende redenen, etc.
  • De derde en laatste fase, die vaak het belangrijkst is maar het vaakst verwaarloosd word, is de nazorg, ook wel voortgezette zorg genoemd. Het verschil tussen deze twee termen is dat nazorg impliceert dat de behandeling klaar is en er een nieuwe fase begint, terwijl voortgezette zorg betekent dat het behandelproces doorgaat, maar minder intensief is.

 

Een goed behandelprogramma helpt om valse overtuigingen over het drugsgebruik weg te nemen. In plaats daarvan krijgt de cliënt een duidelijke en logische uitleg over hun verslavingsgedrag, met het advies dat stoppen met het gebruik van alle middelen de beste manier is om het probleem aan te pakken. Sommige instellingen zetten in op schadebeperking en kan voor sommige cliënten ook een optie zijn.

 

De moeilijkheid ontstaat wanneer de behandeling eindigt. De behandeling biedt inzicht, begrip en middelen om duurzaam herstel te ondersteunen, maar je kan in bepaalde persoonlijke situaties terecht komen waar misschien in de behandeling niet heel diep op in is gegaan. Behandeling geeft je de tools om te herstellen en hoe je ze in je dagelijkse leven toepast, maar het is niet altijd even makkelijk om deze toe te passen of hoe je het toe kan passen.

Het eerste voordeel van het volgen van nazorg is dat het je regelmatig herinnert aan het feit dat verslaving een chronisch probleem is dat constante aandacht nodig heeft. Als je verslaving ziet als iets tijdelijks, zoals het genezen van een botbreuk, lijkt nazorg misschien niet nodig. Maar omdat verslaving een chronisch probleem is en de kans op terugval altijd aanwezig blijft, is voortdurende zorg essentieel om terugval te voorkomen. Het deelnemen aan een nazorgprogramma is vaak belangrijker dan de exacte inhoud van het behandelprogramma.

 

Een tweede belangrijk voordeel van nazorg is de steun die het biedt tijdens moeilijke periodes, die onvermijdelijk zullen komen. Hoewel nazorg geen wonderoplossing biedt voor problemen, is het een goede herinnering dat terugvallen in het oude gebruik en patronen geen slimme keuze is. Daarnaast geeft het steun door het gevoel van saamhorigheid in de groep en de mogelijkheid om te leren hoe anderen met vergelijkbare problemen omgaan.

 

Tot slot biedt nazorg een plek waar je actief kunt werken aan je herstel. In plaats van te hopen dat herstel vanzelf komt, kun je echt deelnemen aan het proces. Herstel wordt zo iets wat je daadwerkelijk doet, in plaats van alleen maar te denken dat het vanzelf goedkomt.

 

Nazorgprogramma’s verschillen in intensiteit, van professionele ondersteuning met therapie en educatie, tot wekelijkse groepsbijeenkomsten of zelfhulpgroepen zoals AA en NA. Welke vorm het beste bij jou past, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het is echter belangrijk dat je een keuze maakt, want zonder nazorg is de kans op terugval groter.

 

Hoe lang duurt nazorg? Het is aan te raden om minstens 24 maanden deel te nemen aan een nazorgprogramma. Daarna kun je beslissen wat voor jou een goede volgende stap is. Uit ervaring blijkt dat de kans op terugval aanzienlijk afneemt na twee jaar herstel. Het volgen van nazorg voor 24 maanden is dus een goede richtlijn. Van intensief naar steeds minder intensief.

 

Ons team in Amsterdam staat klaar om jouw vragen te beantwoorden. Wil je meer weten over onze behandelingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Dr. Rodger Meyer

'Pionier in verslavingszorg' is medisch directeur bij Good Hope GGZ, Tharagay en Rustenburg Verslavingszorg in Kaapstad. Hij is zelf al meer dan 30 jaar in herstel