Missie en Visie
Onze missie is om betaalbare en effectieve Verslavingszorg te bieden. Verslaving is immers een aandoening waarvoor behandeling is vereist.
Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van Drugs-, Alcohol- en Medicijn verslavingen.
Missie
Ontmantel Jouw Verdedigingsmechanismen
Onze eerste stap is het doorbreken van jouw persoonlijke overtuigingen die je in de verslaving houden. Zelfs als je de negatieve gevolgen van je verslaving erkent, kunnen diepgewortelde gedachten en overtuigingen je tegenhouden. Wij helpen je deze overtuigingen te identificeren en aan te pakken, zodat je de cyclus van zelfdestructief gedrag kunt doorbreken. Dit proces, wat wij zien als het ontmantelen van jouw ontkenningssysteem, is essentieel om de verslaving effectief aan te pakken.
Verkrijg Inzicht in je Verslaving
Een helder begrip van je verslaving is cruciaal voor herstel. We zullen je helpen om te begrijpen hoe jouw gebruik verschilt van recreatief gebruik en waarom nuchter blijven de beste keuze is voor jouw welzijn. Met deze inzichten ben je beter uitgerust om weloverwogen beslissingen te nemen en je verslaving te overwinnen. Herstel wordt veel realistischer wanneer je echt begrijpt wat er speelt en waarom.
Minimaliseer het Risico op Terugval
Het is belangrijk om te weten welke problemen en uitdagingen in je leven bijdragen aan het risico van terugval. Samen identificeren we deze factoren en leren we je hoe je hiermee om kunt gaan. We zorgen voor een sterk ondersteunend netwerk dat je helpt in de eerste moeilijke dagen van je herstel. Door je deze tools en hoop te geven, willen we ervoor zorgen dat je niet terugvalt in oude patronen.
Behandelmethoden: CGT, DGT, ITP en Schematherapie
In onze behandelingen maken gebruik van bewezen methodieken zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Dialectische Gedragstherapie (DGT), Integratieve Therapie (ITP) en Schematherapie. Deze methoden helpen je om:
- CGT (Cognitieve Gedragstherapie): De gedachten en gedragingen die je verslaving in stand houden te begrijpen en te veranderen. Je leert nieuwe manieren van denken en gedrag die je ondersteunen in je herstel.
- DGT (Dialectische Gedragstherapie): Je emotionele reacties en stress beter te beheersen door het ontwikkelen van vaardigheden in mindfulness, emotionele regulatie en interpersoonlijke effectiviteit.
- ITP (Integratieve Therapie): Een holistische benadering te volgen die verschillende therapeutische technieken combineert om jouw unieke behoeften aan te pakken en een diepgaand herstel te bevorderen.
Schematherapie: De diepgewortelde patronen en schema’s die je gedrag en gedachten beïnvloeden te onderzoeken. We werken samen aan het identificeren en aanpassen van deze schema’s om je emotionele en gedragsmatige reacties te verbeteren.
Visie
Bij Good Hope geloven we in een persoonlijke aanpak. Daarom stellen we een behandelplan op dat volledig is afgestemd op jouw specifieke behoeften op alle levensgebieden.
Ons zorgaanbod is gevormd naar de zorg en ondersteuningsbehoeften van onze cliënten en hun naasten. Dit houdt in dat wij je op alle vlakken zullen bijstaan op je pad naar herstel, waardoor je je gehoord, gezien en gesteund voelt.
Wij bieden herstelbegeleiding, ambulante en klinische zorg en zijn zowel werkzaam in Nederland waar onze ambulante zorg plaatsvindt, en deels in onze kliniek Rustenburg in Zuid-Afrika.
Gedurende je behandeling maken we gebruik van diverse behandelingsmodaliteiten, zoals CGT, DGT, IPT, schematherapie, systeemtherapie en psycho-educatie. We betrekken ook jouw ondersteunende netwerk bij de behandeling, omdat we weten hoe belangrijk hun steun is voor jouw herstel.
We weten dat herstel uitdagend kan zijn en dat er moeilijke momenten kunnen zijn. Na de behandeling volgt een passend zorgtraject waar je thuissituatie aan mee doet om alle nieuwe vaardigheden te integreren, je leefstijl te verbeteren en om je zelfzorg te versterken.In ons nazorgtraject bieden we individuele- en groepsessies, herstelbegeleiding thuis of de uitstroom in een safehouse.
Bij Good Hope sta jij centraal. Samen creëren we een veilige en ondersteunende omgeving waarin jij de kracht kunt vinden om te herstellen.
We bouwen aan een community waarin je altijd op ons kunt rekenen, ook nadat je traject is afgerond. Bij Good Hope ben je nooit alleen op je weg naar een beter leven.
Ons pad naar herstel wordt holistisch afgestemd vanuit medisch, psychologisch, sociaal, maatschappelijk en ervaringsdeskundig perspectief, waarbij we nauw samenwerken met zorgverleners, gemeenten en welzijnsorganisaties voor effectieve zorg.
Bij ons verkrijg je inzicht en controle over je verslavingsproblematiek en handvatten om de regie terug te pakken in het leven. Daarnaast gaan we actief met je aan de slag aan het verhogen van je mentale en het maatschappelijke welzijn, ter bevordering van het herstel en ter preventie van terugval.
De behandelprogramma’s van Good Hope en Rustenburg zijn ontwikkeld door onze directeur en verslavingsarts Dr. Rodger Meyer, een autoriteit op het gebied van verslavingszorg. In zijn levenswerk heeft Dr. Meyer gestreden voor een beter begrip van verslaving en voor toegankelijke zorg voor iedereen die het nodig heeft. Het Meyer Model biedt een Holistische en effectieve benadering van verslavingszorg, met de hoop op een betere toekomst voor verslaafden overal ter wereld. Wij benaderen de verslaving als een primaire, chronische aandoening met de altijd aanwezige mogelijkheid van terugval als onderliggende problematiek niet wordt aangepakt.
Veel mensen willen weten hoe we verslaving behandelen. Bij Good Hope zijn we heel duidelijk over onze behandeldoelen. Tijdens de behandeling willen we dat onze cliënten drie zeer duidelijke en eenvoudige doelstellingen bereiken, die naar onze mening een langdurige nuchterheid en herstel zullen ondersteunen.
Ontmantel jouw verdedigingssysteem
Het eerste behandelingsdoel betreft het ontmantelen van jouw verdedigingssysteem. Elke verslaafde heeft een persoonlijk overtuigingssysteem dat, ondanks bewustzijn van de negatieve gevolgen, de verslaving in stand houdt.
Wij helpen je bij het identificeren van de gedachten en overtuigingen die je gevangen houden in zelfdestructief gedrag. Vervolgens zullen we je begeleiden bij het ontmantelen van dit overtuigingssysteem, om hiermee de verslavingscyclus te doorbreken. Dit proces, dat wij beschouwen als het ontmantelen van jouw ontkenningssysteem, staat centraal in ons behandelingsmodel.
Een duidelijk begrip krijgen van je verslaving
Ons programma geeft je een duidelijk begrip van je stoornis in middelengebruik, of het nu gaat om alcoholisme of drugsverslaving. We zullen je laten zien hoe jouw gebruik verschilt van iemand die drugs of alcohol recreatief gebruikt.
Met deze kennis ben je beter in staat om een weloverwogen beslissing te nemen over je drugs- of alcoholgebruik en te begrijpen waarom nuchter blijven of abstinentie de veiligste keuze is. Mensen blijven doorgaans niet lang abstinent, tenzij ze echt begrijpen wat hun probleem is.
Minimaliseer het risico op een terugval
We helpen je het risico op terugval te verminderen. Samen identificeren we de problemen en uitdagingen in je leven die kunnen bijdragen aan een terugval wanneer je weer thuis bent. We helpen je deze problemen te begrijpen, zodat ze niet te overweldigend voelen en je kunt voorkomen dat je terugvalt in oude patronen.
We koppelen je ook aan ondersteuningssystemen die je te helpen tijdens de moeilijke eerste dagen van herstel. Het belangrijkste is dat we jou hoop bieden dat herstel wel degelijk haalbaar is.
Met onze programma’s helpen we cliënten om hun verslaving te begrijpen, te accepteren, aan te pakken en actief in herstel te komen. Hierbij komen de eerste stappen van het 12 stappen Minnesota model aan bod.
De behandeling wordt volgens het “Stepped Care” principe ingezet, van matige tot zeer ernstige problematiek.
Cliënten bij Good Hope verkrijgen inzicht en controle over hun verslavingsproblematiek en handvatten om de regie terug te pakken in het leven. Secundair werken we actief aan het verhogen van de fysieke, mentale en maatschappelijke weerbaarheid en welzijn. Ter bevordering van het herstel en ter preventie van een terugval.
Waarom niet vandaag een afspraak maken?
Wil je meer informatie over onze verslavingszorg en hoe wij je kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact met ons op via de telefoon, of vul onderstaand formulier in.