FAQ
Hoe behandelen we verslaving bij Good Hope
Er bestaan talloze benaderingen voor de behandeling van verslaving, maar er heerst geen universele consensus over wat het meest doeltreffend is. De sleutel ligt in het zorgvuldig afstemmen van het behandelprogramma op de individuele patiënt.
Bij Good Hope formuleren we onze behandelingsdoelen helder en ondubbelzinnig. Ons behandelprogramma kenmerkt zich door zijn eenvoud en gebruiksvriendelijkheid, met drie duidelijk gedefinieerde doelstellingen waarvan wij overtuigd zijn dat ze steevast leiden tot een succesvol behandelresultaat.
HET GOOD HOPE BEHANDELINGSMODEL
Een eenvoudige oplossing voor een complex probleem.
Elke behandeling wordt op maat gemaakt, volledig afgestemd op jouw individuele behoeften.
Het behandelingsproces begint met uw eerste aanvraag, mogelijk per e-mail of telefonisch. Vervolgens plannen we samen een intakegesprek. Hier ontmoet u een lid van ons klinisch team dat een uitgebreider interview zal afnemen. We zullen samen met u een beslissing nemen over de meest passende zorg.
U moet een alcohol-, drugs- of andere verslavingsstoornis hebben en een zekere bereidheid om deel te nemen aan het programma. U moet psychiatrisch stabiel zijn en 18 jaar of ouder. Als u een lopende gerechtelijke procedure hebt, is dit niet noodzakelijkerwijs een uitsluitingscriterium. Het helpt altijd als familieleden en andere naasten bereid zijn om deel te nemen aan het herstelproces.
Ons primaire expertisegebied is stoornissen in het gebruik van middelen – (illegale) drugs, alcohol en farmaceutica – en leden van ons team hebben speciale expertise in gedragsverslavingen. Dit omvat gokken, seks, eten en gamen. Hoewel elke gedragsverslaving zijn eigen nuance heeft, hebben ze allemaal veel gemeen.
Ons behandelprogramma richt zich hoofdzakelijk op middelengebruik en ander verslavend gedrag, en de negatieve impact ervan op uw leven. We realiseren ons echter dat verslaving niet op zichzelf staat. Daarom zal ons deskundige team altijd ook andere kwesties aanpakken, zoals depressie, verstoorde familierelaties en werkproblemen. We nemen altijd het bredere plaatje in ogenschouw, maar onze focus ligt op de verslaving. Tijdens de behandeling komen vaak ook secundaire verslavingen naar voren, die voorheen verborgen waren door het primaire probleem. Ook deze worden besproken en behandeld.
Het kortste behandelprogramma dat wij aanbieden is 4 weken. We raden echter een programma van 6 weken aan om het maximale effect te behalen. Voor cliënten die hun behandeling willen verlengen, zijn wij nauw verbonden met excellente Halfway Houses en Safe Houses. We hebben nauwe contacten met Safe Houses in Nederland en België voor verdere ondersteuning en begeleiding.
Rustenburg heeft een 24/7 verpleegkundige dienst en een arts om ondersteuning en medicatie te bieden voor detox en is hiervoor geregistreerd bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport.
De psychiater fungeert als uw primaire behandelaar. U zult een intakegesprek met hem/haar hebben, evenals gesprekken in week 2, 4 en 6 (ontslaggesprek) van uw opname. Binnen de kliniek is de coördinerend behandelaar een psycholoog van Good Hope.
Cliënten hebben na de eerste week van de behandeling beperkte toegang tot mobiele telefoons. Essentiële of dringende verzoeken zullen altijd in overweging worden genomen.
Het schermbeleid in de klinieken stelt cliënten in staat om toegang te krijgen tot hun persoonlijke laptops tijdens toegewezen dagelijkse tijdvakken, na de eerste fase van de behandeling. Speciale verzoeken om een laptop te gebruiken zullen altijd in overweging worden genomen. MP3-spelers zijn in privétijd toegestaan. Precieze regels staan in de reisvoorbereiding die met u wordt doorgenomen voor vertrek.
De kosten zullen veelal vergoed worden door uw zorgverzekering. Het eigen risico wordt aangesproken. De kosten zijn inclusief volpension, het behandelprogramma en luchthaventransfers. De vergoedingen zijn exclusief medische diensten die niet rechtstreeks verband houden met het programma.
Rustenburg heeft een volledige licentie bij alle relevante overheidsdiensten als behandelcentrum, detoxcentrum en psychiatrische kliniek voor dubbeldiagnose en voldoet aan de personeelseisen voor dergelijke registraties.
Nee. Intakes zijn bedoeld om problemen vast te stellen en daarbij de juiste zorg te vinden. Dat betekent soms ook dat behandeling niet bij Good Hope plaatsvindt, en we u helpen de juiste richting te vinden die wel hulp kan bieden. Soms betekent het dat u van behandeling (bij Good Hope) afziet.
Nee. Het terrein is groot genoeg om naar buiten te gaan en gescheiden te blijven van andere cliënten die behandeld (gaan) worden.
Nee. Er zal eerst toestemming gevraagd moeten worden aan uw verzekeraar. Deze wil graag een goed onderbouwd behandelplan mét nazorg zien. Het duurt minstens 10 werkdagen voordat een verzekeraar antwoordt, meestal langer en soms staat de verzekeraar überhaupt geen opname in het buitenland toe. In het laatste geval zult u voor een opname in Nederland moeten kiezen.
Ja, de verzekeraar vereist dit als voorwaarde voor opname, anders wordt er geen toestemming verleend. Good Hope erkent het belang van nazorg. Na terugkeer van een opname van 6 weken in Zuid-Afrika begint het herstelproces pas echt. Hoe gaat u het geleerde toepassen in de eigen omgeving met alle verleidingen, sociale kringen, en emotionele uitdagingen? Het is essentieel om alle beschikbare ondersteuning te benutten om terugval te voorkomen. Het zou zonde zijn van de inspanningen, financiën en gezondheid als u na 6 weken weer terugvalt in uw verslaving. Good Hope biedt nazorg door direct bij aankomst in de kliniek te beginnen met het opbouwen van een ondersteunend netwerk. Nazorg omvat minimaal wekelijkse sessies met een online psycholoog, het bijwonen van meerdere bijeenkomsten per week en het hebben van een sponsor.
Good Hope regelt uw vliegticket, u betaalt daarvoor een eigen bijdrage welke niet gerestitueerd wordt. De vertrekdatum is in overleg met Good Hope en de kliniek. In Nederland zorgt u zelf voor vervoer naar het vliegveld. Vanaf het vliegveld van Kaapstad wordt u gehaald en gebracht.
Voorwaarden opname Rustenburg
Neem bij twijfel altijd contact op met Good Hope!
Toelatingscriteria:
- 18 jaar of ouder
- De Engelse taal behoorlijk machtig zijn – de groepen worden in het Engels gegeven. Nederlandse cliënten worden geholpen met vertaling indien nodig; een deel van het personeel spreekt Zuidafrikaans, een taal die verwant is aan het Nederlands.
- Diagnose van verslavingsstoornis aan middelen/gokken/ seks/liefde/relatie
- Een tegelijkertijd(comorbiditeit) aanwezig zijnde eetstoornis of psychiatrische stoornis is geen beletsel voor opname.
- Medisch stabiel. Rustenburg voorziet in een, indien nodig, medisch verzorgde detoxificatie. U dient fit genoeg te zijn om te kunnen vliegen.
- Psychiatrisch stabiel. U mag een psychiatrische aandoening hebben, deze dient voor opname stabiel te zijn. Er is een aparte volledig gecertificeerde psychiatrische afdeling aanwezig mocht u instabiel worden.
Rustenburg heeft alles in huis om u en uw medecliënten veilig en beschermd te behandelen.
Uitsluitingscriteria:
- Jonger dan 18
- Acute suïcidale gedachte of plannen
- Acute psychose
- Neiging tot uiting van (extreme) agressie of geweld dient vooraf te worden beoordeeld door behandelaar in Nederland om vast te stellen of behandeling mogelijk is
Neem bij twijfel altijd contact op met Good Hope!
Voorwaarden opname Rustenburg
Download de pamflet en lees meer over Rustenburg; een kliniek die behandeling biedt voor middelengebruik en andere verslavingsstoornissen.
Privacy Statement
Deze verklaring dient ter verduidelijking van rechten van cliënten over alle door Good Hope Health Care B.V. verzamelde gegevens aangaande cliënt. Deze verklaring is opgesteld in opdracht van en goedgekeurd door de Raad van Bestuur.
Leveringsvoorwaarden
Good Hope conformeert zich aan de leveringsvoorwaarden zoals deze zijn geformuleerd in het kader van de SER Coördinatiegroep Zelfreguleringsoverleg. Download het document voor een compleet overzicht van de leveringsvoorwaarden.