Good Hope Health Care BV is een WTZI-geregistreerde GGZ-dienstverlener.

Behandeling gokverslaving:
Het gaat niet om het geld. Wel om het risico!

inleiding

Gokverslaving

Behandeling

Gematigd gokken wordt gezien als een maatschappelijk aanvaarde vorm van vermaak, maar een gokverslaving is iets heel anders. Als het niet wordt behandeld, heeft het grote negatieve effecten op je financiële toestand, je relaties en je leven en kan het leiden tot andere geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en zelfs zelfmoord.

Gokken triggert het beloningscentrum in het brein op dezelfde manier als drugs en alcohol. Daarom wordt het sinds 2013 erkend als een verslavingsstoornis, hoewel er geen middelen aan te pas komen. Hoewel een gokverslaving moeilijk te behandelen is, zal je, zodra je de stoornis echt goed begrijpt, beter in staat zijn om de hulp te vragen die voor jou goed werkt

INZICHT

Wat is een

gokverslaving?

Dwangmatig gokken is de onbeheersbare neiging om door te gaan met gokken, ondanks de tol die het eist voor je financiën en je leven. Het is de behoefte om iets waardevol op het spel te zetten en te geloven dat je zo iets van grotere waarde zal winnen.

 

Problematische gokkers geloven dat ze iets hebben waardoor ze het lot kunnen verslaan. De kansen in commercieel gokken werken echter altijd in het voordeel van het huis. Alle casinospelen zijn geluksspelen waarbij de gokker de uitkomst van het spel niet kan beïnvloeden, ongeacht zijn ervaring, strategie of onderzoek. Als je wint, heb je geluk gehad. Probleemgokkers kunnen dat moeilijk aanvaarden.

Je kan je tot verschillende soorten gokken aangetrokken voelen, maar het gedrag is iets dat je niet in de hand hebt. Mensen met een gokverslaving gaan door met het gedrag, ondanks de negatieve gevolgen, bij gokkers is dat gewoonlijk dat het geld op is.

Enkele gedragsvormen van een gokverslaving waar afkickcentra speciaal op letten:

  • een overweldigende obsessie met gokken
  • gokken gebruiken om je beter in je vel te voelen
  • er niet in slagen om je gokgedrag te beheersen
  • gokken belangrijker vinden dan je verantwoordelijkheden
  • geld voor andere uitgaven gebruiken om mee te gokken
  • eigendommen verkopen om het gokken te betalen
  • geld stelen om te gokken
  • je schuldig voelen over je gokgewoonten
  • het gokken verbergen voor je familie

symptomen herkennen

Symptomen

van een gokverslaving

Een behandeling van een gokverslaving kan alleen maar succesvol zijn als je de symptomen van de stoornis begrijpt. Enkele symptomen worden hieronder opgesomd:

 

  • altijd op zoek zijn naar geld om te gokken
  • extreem moeten gokken om een “high” of kick te voelen
  • er niet in slagen om minder te gokken
  • irritatie of boosheid voelen als je niet kan gokken
  • gokken verkiezen als middel om stress te verlichten of te ontsnappen aan emoties
  • gokken om verloren geld terug te winnen of “verliezen na te jagen”
  • stemmingswisseling tijdens het gokken
  • belangrijke relaties, werk of andere kansen verliezen door het gokken

wie loopt een risico

Wie loopt het risico op een

dwangmatige gokverslaving?

Als toonaangevend behandelingscentrum voor gokverslaving in Kaapstad begrijpt Good Hope dat iedereen die naar ons komt voor hulp anders is. Er zijn nochtans een aantal factoren die gewoonlijk gepaard gaan met een dwangmatige gokverslaving, ze staan hieronder opgesomd:

 

  • andere geestelijke gezondheidsproblemen of middelenmisbruik
  • gemakkelijk te beïnvloeden door vrienden of familieleden die ook gokken
  • drugs of medicatie gebruiken die dwangmatig gedrag in de hand werken
  • een competitieve of naar verslaving neigende persoonlijkheid
  • Veel problematische gokkers herinneren zich een “grote winst” in het begin van hun gokcarrière. Daardoor geloven ze vaak dat dit een gemakkelijke manier is om geld te verdienen

behandelingsopties

Behandelingsopties

gokverslaving

Met de juiste hulp voor je gokverslaving ben je in staat om je verslaving te overwinnen en er goed mee om te gaan. Enkele behandelingsopties die beschikbaar zijn voor deze procesverslaving:

Residentieel afkickprogramma

Een residentiële behandeling voor gokverslaving biedt mensen die aan deze verslaving lijden structuur en een veilige omgeving. Hoewel dit niet altijd een noodzakelijke behandeling is, helpt het om verslaafden weg te houden van gokgelegenheden, vooral als ze de neiging niet kunnen bedwingen.

Ambulant afkickprogramma

Meestal worden ambulante afkickprogramma’s gekozen om dwangmatige gokverslavingen te behandelen. In dit programma ga je in de voorziening regelmatig naar counsellingsessies en groepstherapie terwijl je nog steeds naar school of je werk gaat. Dit kan nuttig zijn als je een normaal leven wil houden terwijl je afkickt, maar het wordt alleen aanbevolen als je gokvrij kan blijven met de inperking van een residentieel programma.

Twaalfstappenprogramma's

Het twaalfstappenprogramma van Gamblers Anonymous volgt hetzelfde programma als het 12-stappenprogramma voor alcohol en drugs. Dit is een ideale behandeling voor mensen die de ondersteuning willen van een gemeenschap van gelijkgezinden die weten waar jij mee te kampen hebt en die je niet veroordelen. De bijeenkomsten vinden gewoonlijk een paar keer per week plaats, zijn gratis en niet-professioneel.

de eerste stap zetten

Begin aan je

reis naar herstel

Gokverslaving is niets om beschaamd voor te zijn en in Good Hope weten we dat verslavingen nogal eens negatief beoordeeld worden. We doen er alles aan om dit stigma te verhelpen en helpen onze patiënten bij het begrijpen en controleren van hun verslavingen, wat tot een succesvol herstel en minder risico op hervallen leidt.

Laat je door ons helpen om je leven terug te krijgen en door te gaan.